Syksy on käynnistynyt rajoitusten purun merkeissä ja se on hieno asia. Vihdoin on taas mahdollista nähdä muita daneja ihan livenä. Taidoon kuuluu vahvasti yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, mutta pitääkö aina olla tatamilla tehdäkseen yhdessä?
Mielestäni lajimme yhdistää samanmielisiä ihmisiä ja on mahtavaa puuhastella heidän kanssaan muutenkin kuin vain tatamille hikoillen. Tästä yhtenä esimerkkinä oli syyskuun alussa Vihdissä pelattu Taido-golf SM-turnaus, joka järjestettiin jo 15:nen kerran. Mahtavaa yhdessä tekemistä. Vihdissä oli mukana jo tatamin jättäneitä, sekä lähes uunituoreita daneja. Voiton vei tällä kertaa Nummelan Kumakain Daniel Palmen ja hän lupasikin hoitaa seuraavat vuodet samalla tavalla. Mestarillista itseluottamusta ja sopii todella hyvin lajin henkeen. Tai-no-sen on henkisessä pelissä tärkeää!

Mantoroinnista uusia ajatuksia
Taidoa voi kehittää myös muilla keinoin ja tästä toimii mainiona esimerkkinä Ahavan Seljan käymän mentorikoulutuksen yhteydessä syntynyt ”keskustelukerho”. Zoomissa kokoontuneen dan-tason naisyhmän ideana on ollut ruotia omaa suhdetta taidoon harrastuksen eri vaiheissa sekä tunnistaa omia vahvuuksia lajissa. Millaista on olla kilpailija ja miten elää taidoelämää aktiiviuran jälkeen? Miten löytää oma paikkansa valmentajana/opettajana/mentorina tai ihan vain harrastajana? Miten päästä yhteisöön sisälle, jos onkin aloittanut vasta vanhemmalla iällä tai kilpailukärpänen ei ole koskaan puraissut? Onko naisten vahvuuksissa piirteitä, joita taidoyhteisö ei osaa tunnistaa ja joiden hyödyntäminen jää siten tapahtumatta? Aivan mahtava tapa olla yhdessä ja toteuttaa taidoa muuten kuin tatamilla. Tätä pohdintaa ja muotoa voin lämpimästi suositella ihan kaikille. Se ei tarvitse virallista ohjausta tai linjauksia, mutta voi toimia todellisena ajatushautomona, kuinka saisimme lisää jäseniä yhteisöömme tai olla ihan vain hyvän mielen hetki osallistujilleen.
Selja Ahava: ”Vuosien saatossa suhde taidoon ja omaan kehoon muuttuu. Joskus näitä kokemuksia on hyvä päästä jakamaan yhdessä toisten kanssa. Me ylemmät danit jäämme ehkä tässä suhteessa yksin: olemme vastuussa alemmistamme, mutta myös meille voisi olla hyödyksi joskus päästä mentoroitavaksi. Näkisin, että tätä Dan-yhdistys voisi lähteä tulevaisuudessa kehittämään. Esimerkiksi shinsan yhteyteen tai dan-leirien ohjelmaan.”
Dan-leirillä – vihdoinkin!
Perinteisempää Dan-yhdistyksen tekemistäkin on taas onneksi mahdollisuus tehdä. Pajulahdessa järjestettiin koronatauon jälkeen Dan-leiri 25.-26.9., jonka vetäjinä toimivat Sandokain Marko Meriläinen, 5. dan renshi ja Henrika Ylirisku, 4. dan renshi. Leirin teemana oli ottelun harjoitteleminen ja opettaminen, ja ainakin ensimmäisen päivän jälkeen osallistujat olivat pelkkää hymyä. Päällimmäinen ajatus tuntui olevan ”vihdoinkin tatamilla”.
Marko Meriläinen: ”Tätä porukkaa ei hirveästi tarvinnut motivoida. Haasteena enemmänkin oli, kuinka pidetään kaikilla mopo käsissä, että vältytään loukkaantumisilta. Onneksi pääsimme maaliin tämä haasteen kanssa ja kaikki lähtivät kotimatkalle ehjänä. Samalla tohinalle kotisalille.”
Henrika Ylirisku: ”Oli todella tervetullutta päästä vaihtamaan kuulumisia toisten mustavöisten kanssa ja verryttelemään ottelutaitoja. Korona-aikana pariharjoittelu on ollut kortilla ja moni pääsi nyt pitkästä aikaa ottamaan harjoittelussa kontaktia toisiin. Toivottavasti yhteiset keskustelut ja pohdinnat tarjosivat osallistujille uusia ajatuksia oman opetuksen kehittämiseen.”


Pajulahdessa pidettiin myös ensimmäinen vyökoe ylemmille vyöarviolle. Tähän saatiin itseltään Sokelta lupa. Onnea kaikille uusille vyöarvoille! Nyt vaan shinsan kommenteista oppia omaan tekemiseen ja viemään opit omille saleille.
Taido ja hengitys
Leirin aikana julkaistiin myös Jari Tuominen -sensein aloitteesta laadittu hengityksestä kertova opas. Oppaan tekemiseen osallistui myös mahtava joukko erilasta osaamista omaavia taidokoita. Opas on ladattavissa Suomen Taidon sivuilta (https://www.taido.fi/wp-content/uploads/2021/09/Taido-ja-hengitys_2021.pdf)
Siitä löytyy meille kaikille opittavaa ja pohdittavaa.
Jari: ”Meitä oli hyvä tiimi tekemässä julkaisua ja olen itse siihen tyytyväinen. Laajuudessa oli oma haasteensa, mutta eiköhän se ole nyt melko kompakti. Seuraava painos (jos tarvetta sellaiselle) voi olla laajempi riippuen jäsenistön kiinnostuksesta. Oma toiveeni on, että julkaisu kannustaisi kehittämään rutiinitasolle uusia menetelmiä.”
Mahtavaa treenikautta tatamilla!
Timo Piiroinen, 6.dan kyoshi
Suomen Taido Dan-yhdistyksen pj