”Tenkai ansaitsisi nousta nykyistä arvostetumpaan asemaan suomalaisessa taidossa.”

Tammikuun alussa Helsingissä järjestetty tenkai-teemaleiri vastasi varmasti monien taidokoiden toiveisiin. Tenkain harjoittelun rutiini ja perinne on ohut monissa seuroissa. Siinä missä hokeita ja jisseniä harjoitellaan taidouran alkuajoista asti, tenkaita moni taidoka ei tee koskaan. Useat saavat ensikosketuksen lajiin harjoitellessaan kisoja varten. Näin minullekin kävi: tein tenkaita ensimmäisen kerran ruskeavöisenä päivää ennen kisoja, joihin minut oli pyydetty sairastunutta tuuraamaan.

Tenkain harjoittelu on parhaimmillaan erinomaisen kehittävää, luovaa, yhteisöllistä ja hauskaa. Tenkain suunnittelussa harjoitellaan soveltamaan taidon teoriaa luovalla tavalla. Suorituksen suunnittelu ja harjoittelu etukäteen kannustavat käyttämään haastavia tekniikoita, joita ei ikimaailmassa uskaltaisi käyttää tavallisessa ottelutilanteessa. Tenkaissa ikäänkuin rakennetaan ihannekuvaa siitä, millaista taido-ottelu voisi huimimmillaan olla.

Hyvän tenkain rakentaminen vaatii ilman muuta kovaa työtä. Tenkai-leirin vetäjä Marko Havu kertoikin ihmetelleensä, kuinka vähän vanhoja tenkaita uusiokäytetään. Vanhan tenkain hiominen voisi tuottaa vähemmällä vaivalla paremman lopputuloksen kuin aloittaminen joka kerta nollasta.

Leirillä tutustuttiin monenlaisiin tenkaisiin tähtääviin harjoitteisiin. Tekniikkakombinaatioissa haettiin nopeaa tasonvaihtoa korkealta matalalle ja matalalta korkealla. Eri tekniikkaluokista etsittiin erilaisille etäisyyksille sopivia tekniikoita. Tekniikat puolestaan istutettiin virtaavaan sivuliikkeeseen. Lopussa päästiin itse tenkain tekemiseen. Tenkain rakentamisessa testattiin kahta tapaa, improvisaatiota ja tenkain suunnittelua pala palalta. Improvisaatiossa wakiyakut kertovat ensimmäiset tekniikkansa, ja sitten vain mennään niin pitkään kuin pakka pysyy jotenkuten kasassa. Tämän jälkeen tenkaita toistetaan alusta, kunnes pysyvä muoto alkaa hiljalleen hahmottua. Pala palalta -lähestymistavassa wakiyakut tekevät tekniikkansa ensin osuen chuyakuun. Tämä päättää sopivan väistön tai vastatekniikan, jonka jälkeen pallo siirtyy takaisin wakiyakuille.

Itselleni tenkai-leiri antoi innostusta ja varmuutta tenkain harjoitteluun. Oppien siirtäminen omalle salille on aloitettu, ja kevät näyttää, nähdäänkö SM-kisoissa vantaalainen tenkai. Toivottavasti leiri vahvisti tenkain harjoittelua myös muissa seuroissa. Tenkai ansaitsisi nousta nykyistä arvostetumpaan asemaan suomalaisessa taidossa.

Teksti: Marjaana Toivonen, Vantaan Taido

Kuva: Taido SM 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s