Fiiliksiä vuoden 2015 dan-leiriltä

Joukko mustavöisiä taidokoita kokoontui viikonlopuksi Pajulahden liikuntakeskukseen oppimaan taktiikoita ja strategioita taido-otteluun eli jisseniin. Opetuksesta vastasi entinen maajoukkuevalmentaja ja sokutengerivelho, sensei Henri Kosonen (6. dan).

Sokutengerivelho Henri Kosonen osuu jälleen.

Leiri aloiteltiin perjantaina aiheeseen johdattelevalla luennolla, jossa ammennettiin taktisia elementtejä niin Sun Tzun Sodankäynnin taidosta kuin taidon teoriastakin. Aihe on hyvin monitahoinen ja ottelutilanteeseen vaikuttavat lukuisat asiat. Itselleni jäi päälimmäisenä mieleen, että hyvä ottelija tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja pystyy mukauttamaan ottelutyyliään vastustajan mukaan. Perjantai-ilta jatkui vyökokelaiden osalta shinsalla muiden leiriläisten viettäessä rennompaa iltaa.

Lauantain leiripäivä aloitettiin perinteisellä aamuharjoituksella ennen aamiaista, jossa unihiekkoja karisteltiin kevyellä lämmittelyllä ja sei mei no -hokeilla. Päivän muissa treeneissä keskityttiin lähinnä omien suosikkitekniikoiden hyödyntämiseen eri etäisyyksiltä ja suunnista. Lisäksi harjoiteltiin vastustajan ohjailemista haluttuun suuntaan omalla liikkumisella ja/tai tekniikoilla. Tekniikoilla ohjailuun esiteltiin esimerkkinä kaksi erilaista tyyliä:

1) haarukointi, jossa vastustaja pyritään pitämään ”tietyllä kaistalla” tekemällä tekniikoita vuorotellen eri puolilta

2) myllytys, jossa vastustaja saadaan ajettua haluttuun suuntaan tekemällä tekniikat aina samalta puolelta

leiri2

Lauantain ryhmätyöosuudessa pohdittiin taktisia keinoja, joilla saataisiin luotua tilanteita oman hyökkäyspaikan avaamiseksi. Taidon teoria esittelee kahdeksan ”mahdollisuutta” (kyo), joita voidaan hyödyntää:

1) hetki, kun vastustaja on lähdössä liikkeeseen

2) hetki vastustajan liikkeen jälkeen

3) hetki vastustajan ohi menneen tekniikan jälkeen

4) vastustajan keskittymisen herpaantuessa

5) vastustajan tasapainon pettäessä

6) vastustajan vetäessä henkeä (hengästyessä)

7) vastustajan epäröidessä

8) vastustajan ollessa peloissaan

Ryhmätöiden jälkeen tankattiin energiaa päivällisellä illan sählysessiota varten. Joukkuejako onnistui sopivasti ja pelit olivat hyvin tiukkoja ja tasaisia. Leirin teemaa mukaillen testattiin myös taktisia kuvioita esimerkiksi kolmen joukkueen yhtäaikaisella pelillä. Illan kruunasi tietenkin rantasauna ja avantouinti!

leiri4

Viimeisenä leiripäivänä käytiin läpi mm. horjutuksia erilaisiin tekniikoihin sekä vastustajan hallintaa reuna/nurkkatilanteessa. Eräässä kohtuullisen haastavassa harjoiteessa jokainen sai vuorollaan toimia toisen taidokan ”valmentajana” ja tatamin laidalta huudella, millä tekniikalla ottelijan pitää yrittää saada osuma. Sätkynukkena oleminen saattoi olla vaikeaa, jos huudettu tekniikka ei omasta mielestä sattunut tilanteeseen sopimaan. Toisaalta ei tarvinnut vaivata päätään kysymyksellä ”mitä mä nyt tekisin?”. Kokeiltiin myös löytää keinoja voittaa erilaisia vastustajatyyppejä: miten saada oma hyökkäys perille alati hyökkäävä ”puskijaa” sekä todella ärsyttävää ”vastatekniikka-automaattia” vastaan? Päivän lopuksi kaikki saivat otella tuomaroidun ottelun, jossa yritettiin parhaan mukaan hyödyntää kaikkea leirillä opittua.

kollaasi1kollaasi2kollaasi3kollaasi4

Horjutuksia eri tilanteisiin: 1) sengi (hartiat) 2) senjoogeri (lantio) 3) sokutengeri (lantio) 4) unsoku (etujalka)

Leirin loppukeskustelussa yleisenä mielipiteenä tuntui olevan, että kaikki olivat oppineet jotain uutta ja myös intoa jissenin taktisempaan lähestymiseen oli löytynyt. Tässä lopuksi vielä kahden dan-leirin ensikertalaisen, yhden kokeneemman dan-leirikävijän sekä leirin vetäjän mielipiteitä kuluneesta viikonlopusta:

Jukka Viljanen (Järvenpään Taidoseura):

”Ensimmäinen dan-leiri meni ohi hujauksessa. Juuri suoritetun 1. danin tuoma fiilis ja mielenkiintoiset harjoitukset yhdistettynä mahtavaan porukkaan saivat kahden ja puolen päivän leirin melkein tuntumaan yhdeltä treenikerralta. Uusia asioita tuli paljon, moni näistä vieläpä semmoisia, joita itse en ollut koskaan tehnyt. Onnistumisia ja epäonnistumisia tuli paljon näitä asioita harjoitellessa, ja tulipahan välillä kovissakin harjoitusotteluissa kerättyä jokunen mustelmakin (laskelmien mukaan 18), mutta se ei menoa hidastanut. Aivan huikea viikonloppu on takana, joten ei muuta kuin seuraavaa odottelemaan… Kiitos kaikille mukana olleille, etenkin Sensei H. Kososelle loistavista treeneistä!”

Iina Aaltonen (VTTaido):

”Perjantain vyökoe oli jännittävä ja loppurutistuspunnerrukset veivät mehut tehokkaasti. Leirin ohjelma oli tehty taitavasti ja vähemmälläkin ottelukokemuksella sai paljon irti harjoitteista, joiden vaativuus nousi pikkuhiljaa. Kahden vuoden takaiseen yleisleiriin nähden harjoitteissa oli kuitenkin erilainen vire, koska nyt keskityttiin taktiikkaan. Leirillä oli sopiva määrä porukkaa, jotta ehti tutustua lähes kaikkiin ja pari- ja 3-ryhmäharjoitteissa pääsi kaikkien kanssa tekemään. Vaikka leirille tultiin taidoilemaan, yksi ehdoton kohokohta oli lauantai-illan sählypeli, sauna ja avantouinti. Muutaman mustelman ja kipeät lihakset sain kotiinviemisiksi.”

Olavi Kurttio (Järvenpään Taidoseura):

“Tykkäsin leirin rakenteesta, jossa viisaasti rakennettiin etenemistä aiemmin treenatun tai pohditun päälle. Otteluharjoituksiin Henkka oli löytänyt paljon vaihtelua ja näkökulmia, joka piti touhun mielenkiintoisena. Vaikka treenitunteja kertyi melkoisesti, niin en kokenut sitä mitenkään puuduttavaksi. Sunnuntaina aamulla jalat eivät tahtoneet aluksi toimia lainkaan, mutta notkistuivathan ne kuitenkin. Tykkäsin siitä, että tempoa sai itse säätää, joten pysyi sopiva lämpö, mutta ei nääntynyt kesken kaiken. Lihashuolto-osuudet olivat hyvä lopetus kumpanakin päivänä. Kaiken kaikkiaan leirillä oli hyvä fiilis ja vaikka kolhuja ja mustelmia tuli melkoisesti, niin ne paranevat pian. Sain ideoita treenien ohjaukseen ja pystyn analysoimaan omaa ja toivottavasti muidenkin ottelua entistä paremmin. Hyvä leiri, hyvä porukka!”

Henri Kosonen (Jigotai):

“Mielestäni leiri meni erittäin hyvin ja hyvä tekemisen meininki oli leiriläisillä koko ajan. Toivon mukaan joitakin ideoita ja ajatuksia jäi myös mieleen kotisalille työstettäväksi. Osallistujia olisi ehkä voinut olla hieman ennemmänkin, mutta pienemmässäkin porukassa on etunsa leirin aiheen käsittelyn kannalta. Itseä kyllä harmittaisi tosi paljon jos en olis ollu paikalla! ;)“

”Itseä kyllä harmittaisi tosi paljon jos en olis ollu paikalla!”

Teksti: Marianne Malm

Kuvat: Essi Pelttari, Jarmo Lyytinen, Marianne Malm ja Olavi Kurttio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s