Selostajan näköinen mies – #SMViikko 2016

Torstaina 11.2 klo 15:30 piippaa älypuhelin ilmoittaen tekstiviestistä. Työmatkalle suuntaava tuleva lajikommentaattori lukee viestin nopeasti läpi juuri ennen nousemista koneeseen. Viestissä konkretisoituu jo viikkoja tiedossa ollut fakta. Pieni ja marginaalissa hiipivä lajimme on pääsemässä valtakunnan TV-verkkoon ja vieläpä selostettuna tapahtumana. Viestin sisältö on rento ja pyytää pikaista yhteydenottoa, sillä lauantaina 13.2. olisi tarkoitus selostaa kaksikkona taidoa. Ensimmäistä kertaa suorana televisioon taidon historiassa. Modernissa historiassa.

Työmatkalainen käy nopean puhelinpalaverin ammattilaisen kanssa läpi ja samalla käydään läpi isommat suuntaviivat lauantain osalta. Hotellihuoneessa käy tauoton selvitys mistä lajissa on kysymys ja millaista historiaa sillä on takanaan. Ammattilainen tekee kärsivällisesti muistiinpanoja ja poimii oleelliset faktat puhetulvan keskeltä.

Lajikommentaattorin valmistautuminen ei päivätöistä johtuen ollut välttämättä täysin ideaalinen, mutta todella nopeasti käy ilmi että YLE:n teräksenluja ammattitaito kantaa. Selostajana toimiva Mikko Hannula on tehnyt lähes täydellisen taustatyön ja kerännyt kaiken oleellisen valmiiksi modernisti post-it lapuille. Kyllä vain – se on nopein kanava pöydältä puheeseen kun mennään livenä.

Lauantai 13.2 klo 11:05

Noin 10 minuuttia h-hetkeen ja ensimmäisten otteluiden alkuun. Tunnelma kopissa on jännittynyt, mutta vain lajikommentaattorin puolelta. Mikko Hannula käy vielä kertaalleen läpi ”käsimerkit” ja perustoiminnot tekniikan osalta. Nyrkit yhteen ja rento rauhoittelu päälle ”tää menee ihan putkeen hei”.

Lähetys viedään läpi Hannulan jäätävällä ammattitaidolla ja hetkittäin lajinkommentaattori unohtuu vain kuuntelemaan emeritusselostajan hypnoottista ääntä. Äänen ammattilaiset ovat kiehtova ammattiryhmä.

Tapahtumana #SMViikko oli mahtava ja puolustaa jatkossa ehdottomasti paikkaansa pienlajiliittojen suurtapahtumana. Tapahtuma oli hyvin organisoitu ja YLE:n läsnäolo toi mukaan aivan erityisen tunteen siitä, että ollaan osana jotakin suurta. Näkyvyys on äärinmäisen tärkeä ja paikoin jopa välttämätön pienlajikentälle. YLE teki tietyllä tapaa vuoden kulttuuriteon lähtiessään mukaan tähän projektiin. Merkitys taidon kannalta on kokoluokassaan mittava. Meille on todella harvinaista herkkua olla mukana tämän kokoluokan tv-tuotannoissa.

Paluu vielä hetkeksi selostamoon ja kahteen hahmoon. Lajikommentaattorina jännitin tietysti aivan hulluna, mutta kyllähän se pahin tuska helpotti kun saimme ottelut vauhtiin ja tilanteen tuttuun viitekehykseen. Vaikutuksen teki koko YLE tiimin toiminta ja erityisesti taidoa ensimmäistä kertaa elämässään selostanut Mikko Hannula. On maagista seurata kun äänen ammattilaiset tekevät työtään ja vievät läpi lähetyksen valtakunnanverkkoon.

Odotan että #SMViikko saa jatkoa myös ensivuonna. Sen verran tärkeä konsepti on kyseessä pienlajiliittojen näkökulmasta.

Teksti: Mikko Suhonen, Suomen Taidon tiedotusvastaava
Kuvat: Mikko Suhonen ja Sera Kaukola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s