Kohti Japanin MM-kilpailuja (osa 3)

Taidon MM-kilpailut järjestetään neljän vuoden välein ja edellisen kerran mestaruudet ratkottiin Helsingissä vuonna 2013. Jos tapahtuma on mennyt sinulta sivu suun, on syytä kurkistaa, miltä tapahtuma näytti.

Jasser Anoschkin, voitit viimevuoden miesten rankingin ja tämä kausi on myös hyvissä kantimissa. Millaista on huipulla kilpailevan taidokan arki?

Aloin kilpailla verrattain vanhalla iällä. Onneksi kamppailulajeissa menestyminen on ihan mahdollista vielä kolmekymppisenä ja myöhemminkin. Ei se ihan helppoa kuitenkaan ole ollut. Kukaan ei niin koskaan ole väittänytkään, mutta silti se pääsi yllättämään. Urheilijana olemisen haasteet ja rankkuus eivät nimittäin tulekaan harjoittelun kovuudesta tai määrästä. Kovaa harjoitteleminen on kivaa. Treenikipu tuntuu hyvältä. Hengästyminen on mahtavaa. Nämä asiat tekevät urheilusta oikeastaan vain houkuttelevaa. Raskasta on askeesi. Riittävän treeniajan järjestäminen vaatii muun elämän olevan askeettista. Sellaista, jossa ajankäyttö koulutehtävien, parisuhteen, perheen, vapaaehtoistyön, huvittelun ja ansiotyön osalta on ruuvattu optimiin. Hienosäätöä on tehtävä myös koko ajan, sillä jokin osa-alue on saattanut ruuvautua liian kireälle. Ansiotyön vaihtaminen uuden ammatin opiskeluun on tuonut mukavasti askeesia myös kulutustottumuksiin. Joskus taas harjoittelu on ainoa, josta on varaa joustaa. Silloin koetellaan motivaatiota eniten.

Olet menestynyt hyvin niinsanotusti männävuosina, miten suhtaudut kehittymiseen?

Kehittyminen nykyisestä tasosta vaatii jo melko paljon harjottelua. Osittaisen harjoitussuunnitelman toteutuminen tarkoitaa vain osittaista tavoitteiden toteutumista. Onneksi perimmäisen totuuden aina muistaa uudelleen, kun treeneissä ja kisoissa näkee muita taidokoita. Tämä on meidän kiva harrastus. Taido on elämää varten eikä toisinpäin. Urheilu vaatii siis tiettyä mieltymystä tai vähintään suostumusta kurinalaiseen toimintaan treenaamisen ulkopuolellakin.

Entäpä tavoitteet? Millaisena oma ja lajin menestys näyttäytyy?

Nyt kun sen on oivaltanut edellämainitun, niin uskon MM-valmistautumisen onnistuvan. Tavoitteenani on henkilökohtainen MM-mitali. Suomen maajoukkueen menestyminen MM-kilpailuissa on osaltaan taattu varsin pitkälle kehittyneen valmennuksen ansiosta. Varsinkin naistaidokat hakevat tänä vuonna kisapotin Suomeen.

No entäpä sitten Järvenpään Taidoseuran Antti Peltonen, hallitseva ottelun EM-kultamitalisti, millaiset on tunnelmat kauden tässä vaiheessa?

Ihan ok fiilikset on jäänyt kisoista tähän mennessä. Omasta mielestä kehitystä on tapahtunut ja suorituksiin olen ollut ihan tyytyväinen, vaikka sijoitukset ovatkin olleet pettymyksiä. Hokein tekemiseen on tullut rutiinia, vielä pitäisi saada muutamia asioita hiottua kuntoon niin uskon, että menestystäkin voisi tulla. Otteluun olen pyrkinyt saamaan vähän lisää monipuolisuutta, vähän ollaan vaiheessa vielä sen kehityksen kanssa, mutta treenaaminen ja kisaaminen on ollut hauskaa tällä kaudella. Itsekriittisesti mutta posin kautta eteenpäin! Kevään ja kesän tavoitteena olisi saavuttaa maajoukkuepaikka Japanin reissulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s