Rivien välistä kuulee kilpailuiden järjestämisen olevan kuormittavaa ja haastavaa pienille seuroille. Isohko ponnistus se toki on, eivätkä järjestelyvastuut välttämättä jakaudu seuran sisällä tasaisesti. Seuran ”julkisen profiilin” ja pr-työn kannalta kisojen järjestäminen rekrytointitapahtumana on kuitenkin iso mahdollisuus, joka pientenkin seurojen kannattaa uskaltaa kokeilla ja hyödyntää.
Ajattelin koostaa vähän Kouvolassa esiin nousseita (ja kisojen yhteydessä kokeiltuja) ajatuksia jaettavaksi ja hyödynnettäväksi muillekin. Tarkoituksena EI ole julistaa mitään messiaanista totuutta siitä mikä toimii ja mikä ei, vaan ennen kaikkea rohkaista ja osoittaa muillekin kouvolantaidomaisille pienille seuroille, että esimerkiksi kilpailuiden ja lajimarkkinoinnin yhdistämisen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Tuloksista ei voi toki mennä takuuseen, mutta aina voi olla tyytyväinen että sekin vaihtoehto tuli katsottua ja pienikin julkisuus voi pitkässä juoksussa ratkaista!
Järjestelyt ja toimitsija-apu
Ensinnäkin järjestely- ja toimitsija-apua saa yleensä paljonkin eri suunnilta ja esim. Kouvolassa lähiseurojen apukäsiä oli käytännössä yhtä paljon kuin omaakin työvoimaa. Mm. molempien kisa-alueiden kihapp-/tulospalvelu kellottajineen toteutettiin muiden taidoseurojen vahvistusten voimin. Kiitos ja kumarrus myös tätä kautta kaikille ja em. vapaaehtoisuus kertoo lajin sisäisestä koheesiosta myös jotain!
Toki omiakin työmuurahaisia oli: passien kirjoitus, mitaleiden jako, kuulutukset ja trick track hoidettiin omin voimin, ea-puolella nykyisiä ja entisiä harrastajia käytettiin apuna ja palaute vanhoilta aktiiveilta oli sen suuntaista etten yllättyisi vaikka pari tatamille paluutakin nähtäisi vielä kuluvan kevään aikana. Entisiä harrastajia voi yrittää aktivoida esim. toimitsijatehtävien kautta tai kutsumalla ihan vaan käymään kisapaikalla.
Kilpailujenjärjestämisoppas järjestelyiden tukena
Rekrytointihankkesta erikseen mainittakoon, että alkuvuodesta päivitetty ja tällä kaudella kilpailuja järjestäneillä seuroilla pilotoinnissa ollut päivitetty kilpailujenjärjestämisopas on oikeasti hyvä pohja. Jokaisen seuran tehtävä on muokata oppaassa olevia toimenpide-ehdotuksia omalle seuralle (ja kaupungille) sopivaksi. Kouvolan kisojen tiedotussuunnitelma lähti lyhyen keskustelun ja muokkauksen siivittämänä koeponnistettavaksi ja edelleen kehitettäväksi Tampereen suuntaan, sillä kaikkien seurojen työ näkyvyyden edistämiseksi auttaa kaikkia seuroja sijaintiin katsomatta.
Yhteistyö oman kunnan tai kaupungin liikuntatoimen kanssa
Kouvolassa 2017 kisat avasi maakunnan liikuntatoimen edustaja (Kymenlaakson Liikunnan toiminnanjohtaja), ja tänä vuonna Kouvolan uusi Liikuntapäällikkö. Molemmat olivat otettuja kutsusta ja osallistuivat mielellään mukaan tapahtumaan. Samalla saatiin lyötyä kiilaa ja mainintaa lajista myös ”päättäjien” suuntaan. Em. herroille jaettiin samassa yhteydessä myös pieni konkreettinen huomio, jolloin yhteistyöstä jäi varmasti positiivinen vaikutelma. Ei tämänkaltainen menettely tarvitse tietenkään mikään automaatio olla. Yhtä lailla kisoihin voi kutsua vierailemaan vaikka oman kunnan liikuntatoimen tai lautakunnan jäseniä, joita joku seuran yhteyshenkilö isännöi kisapaikalla vastaamalla kysymyksiin ja kertomalla lajista siinä sivussa jotakin! Meillä ajatus kypsyi osin Valtionkin toimintatavoista, joissa allekirjoittaneen johtamissa ammunnoissa on välillä vieraillut erinäköisiä viskaaleita tutustumassa toimintaan tai koulutukseen.
Kouluyhteistyö ja suora syöttö lajin pariin
Kouvolan kaupungin sivuilta löytyi luettelona kaikki lähialueen koulut, joiden kautta edelleen myyräntyöllä kaivelimme liikunnanopettajien (ja alakouluissa rehtoreiden) sähköpostit. Lopputulemana 35 koulua ja 47 opettajaa ainakin kuuli asiasta! Sähköpostiviestienkin mainosarvoa ei kannata väheksyä, voivathan ne aina johtaa vaikka koulujen lajikokeiluihin asti.
Kouvolan Taido lupasi kaikille kiinnostuneille kuukauden treenit ilmaiseksi kilpailujen jälkeen. Jos kilpailuja on tullut seuraamaan paikan päälle ja kiinnostuu, on vaikea ehkä odottaa seuraavaan syksyyn seuraavaa aloitusmahdollisuutta.
Lehdistö ja muu media
Lehdistöä kannattaa aina ”ahdistella”, ja isolla otannalla. Meillä kisoihin tarttui tällä kertaa ainoastaan yksi ilmaisjakelulehti, joka nosti Kari Hakulin ”Viikon kasvo”-osioon sopivasti kisaviikolla. Viestejä lähti kuitenkin myös kahdelle kunta-alueen sanomalehdelle sekä YLEnkin toimitukseen. Tulos jäi kilpailupäivän osalta odotettua vaisummaksi, mutta vähintään sähköinen jälki jäi, ja seuraavan seuratapahtuman yhteydessä voi aina yrittää uudelleen!
Median kalastelussa kannattaa muutenkin käyttää useampia koukkuja, kuten seuran vuosijuhlia tai mainittavia tapahtumia, SM-kisastatusta (arvokisavuosina cup-kisat voi myydä EM/MM -esikarsintakilpailuina), eikä vähimpänä mainintaa naisten hokein MM-kulta ja -hopeamitalisteista, jos sattuvat ko. kisoissa paikalla olemaan! (Kiitos muiden meriittien ohella myös PR-materiaalista Suvi Niisinen ja Laura Pellikka!)
Paikalliset yhteistyötahot
Mielestäni lunastamaton potentiaali asuu myös erilaisissa yhteistyötahoissa, jotka voi lähes millä tahansa suonenvedon ja taikatempun yhdistelmällä linkittää kisatapahtumaan mukaan. Kouvolassa oleva yhteisömedia, KAIKUmedia, lähti tapahtumaamme mukaan tuottamalla livestreamin, joka saatiin seuran ja liiton sivujen lisäksi linkattua ko. organisaation omille sivuille. (Pähkinänkuoressa KAIKU on siis sanallisen ja/tai kuvallisen median ”paja”, jonka sisällöntuottamiseen kuka tahansa kouvolalainen voi halutessaan osallistua. Toimintaa pyöritetään parin hengen tiimin voimin, josta nyt siis yksi vastasi streamista.)
Edellä kuvattua mahdollisutta ei toki kaikista kunnista löydy, mutta mielikuvitus ja kisapaikkakunnalla olevat eri seurat, yritykset ja instanssit tarjoavat varmasti omat vaihtoehtonsa! Luovuutta taidossa on jo valmiiksi, ja haluaisinkin rohkaista seuroja siirtämään sitä luovuutta tatamilta propagandakokeiston rattaisiin asti! Taidon ”jälleenmyyntiarvon” kohottamiseksi (ja tekstin alun pöytälaatikkofilosofiankin mukaan) kaikkien seurojen teoilla on valtakunnallisesti iso vaikutus!
Koostanut ja kirjoittanut
Jussi Loponen,
Puheenjohtaja
Kouvolan Taido ry